Home > Omgeving

Panorama302-308

De molen staat in een bijzondere omgeving. Ingeklemd tussen de A2 en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.
Pal naast de molen ligt station Breukelen.
Net even achter de molen is rond 1986 een Chinees restaurant gebouwd. Het pand is voorzien van Chinese ornamenten. Al heel snel is het pand in handen gekomen van de Van der Valk groep. Chinees eten is er niet meer te krijgen….
In de nabijheid van de molen zijn recentelijk kantoorpanden gebouwd en een McDonalds.
De laatste verrijking is een parkeerterrein naast de molen waarin ook een TOP (Toeristisch Overstap Punt) is gerealiseerd.

Een lelijker plaats voor een Hollandse molen is bijna niet denkbaar. Of is het bijzonder?

Vaak is gesproken over een mogelijke verplaatsing van de molen. In de omgeving liggen fundamenten van andere wipmolens waarop deze molen kan worden geplaatst.
De meningen liggen verdeeld.
“Zet de molen op een plaats waar hij functioneert”, zegt de één. “Een molen hoort op zijn historische plek te blijven staan”, zegt de ander.

De aanleg/komst van de TOP locatie naast de molen brengt de molen veel meer bekijks. De TOP is een prachtig vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht door de polders. De TOP locatie is een aanwinst voor de molen.
De wonderlijke combinatie van een oud Hollandse molen met vlak achter de molen de uiterlijke wansmaak van het Van der Valk complex,  de moderne architectuur in de nabije omgeving, ingeklemd tussen de spoorlijn en de A2,  is een onderwerp in menig gesprek.
Je moet het uiteraard gezien hebben!

Kom maar eens de molen bezoeken, klim in het bovenhuis, en bekijk de omgeving. Het Merwede kanaal en ook Schiphol zijn vlakbij….
Een bezoeker zei laatst; “De molen tart de omgeving… hij is niet weg te krijgen”. “De molen overleeft alles”.

Wij hopen wel dat provincie, rijkswaterstaat en gemeente Breukelen helpen de molen draaiend te houden: Ofwel… dat rond de molen een zone blijft zonder hoge bomen.
Recentelijk zijn op het talud van de A2 boompjes geplant… dat kan over een paar jaar flink de wind uit de zeilen gaan nemen. Niet handig van Rijkswaterstaat.

De bomen op de foto hieronder worden later dit jaar gekapt.
De gemeente is gevraagd daar een sloot aan te leggen.
Daarmee zou de molen wat meer en beter water krijgen en kan bezoekers nóg beter zicht worden gegeven over de functie en werking van een poldermolen.

pan281-283